mijn blog

Vul een subtitel in

4 mei 

het afscheid

Vul een subtitel in


We zijn terug thuis. Na een lange, maar veilige vlucht kwamen we zondag om 5u 's ochtends toe in Zaventem. Na een emotioneel weerzien met familie en afscheid te nemen van elkaar gingen we elk onze eigen kant op.

De laatste week was er ook eentje van veel afscheid nemen. Maandag hadden we een vrije dag. Er waren de hele dag oudergesprekken met de leerkrachten over de rapporten van de leerlingen. Aangezien dit bijna volledig in het Wolof gebeurt, hadden wij er geen baat bij aanwezig te zijn bij die gesprekken.

Dinsdag gingen we onze projecten afwerken. Ik printte alle nodige documenten uit voor mijn bachelorproef en gaf mijn volledige doos af aan mijn mentor. Mijn bachelorproef richt zicht vooral op de lessen meetkunde en metend rekenen. Een aantal van mijn fiches heb ik uitgetest in de loop van mijn stage. Daarnaast werkten we ook met alle studenten van lager en kleuter de spelotheek af. De puzzels en spelletjes kregen elk hun plaats in de pas geverfde kasten. We ordenden de spelletjes volgens graad, zo is het makkelijker voor ouders en kinderen om een spel op hun niveau te kiezen.

Vrijdag keerden we dan voor de laatste keer terug naar The Swallow. Tijdens de mikado werd er uitgebreid afscheid van ons genomen. Het afscheid begon met een speech van Annette en Sebatu. Het 'djeredjef-lied' (djeredjef is Wolof voor 'dankjewel') werd ook voor ons gezongen en we kregen elk ook een individuele bedanking van de klas waar we stage hebben gelopen. Ik kreeg van grade 5 een hoop tekeningen met lieve teksten en een paar armbandjes en speldjes. Ze zongen ook het Engels liedje dat ik hen geleerd heb.

Diezelfde avond was onze laatste avondmaal in Gambia. We aten thuis een uitgebreid buffet van mama Aisha! De familie genoot samen met ons van de domoda, chicken yassa, puree, vleesbrochettes, sla, pancakes, fruitbrochettes en carot cake. Het was een van de gezelligste avonden! Een perfecte afsluiter voor dit prachtige, leerrijke avontuur!

Djeredjef voor deze geweldige kans!

Groetjes

Charlotte 

23 april

Yes, we are on a holiday!

Vul een subtitel in


Eindelijk mocht het. Eindelijk konden we zeggen tegen mensen dat we op vakantie waren. Vele keren corrigeerden we Gambianen die ons vroegen hoe onze vakantie ging. Daarop antwoordden wij altijd dat we hier waren voor stage.  Onze vakantieweek was begonnen en nu konden we zeggen 'Yes, we are on a holiday.' en 'Yes, the holiday is very nice!'. We planden om de dag een uitstap, zodat we de dagen ertussen een rustpauze konden nemen.

Maandag en dinsdag waren stranddagen. Maandag ging ik met Morgan en de kinderen naar het strand. Het mangoseizoen is net begonnen, dus had ik mango's van 5 Dalasi ( = 10 cent) mee om te delen met de kinderen. De meeste mango's zijn echt goed rijp en hebben een heel lekker, zoete smaak!

Woensdag waren we de hele dag onderweg. We reden helemaal naar het zuiden van de kust, tot in Kartong. Daar bezochten we het 'pelican island'. We gingen in een bootje langs het eiland, maar veel pelikanen waren er echter niet te zien, aangezien ze wegvlogen wanneer we te dicht kwamen. We reden daarna door naar de 'snake farm'. Snake farm was een soort mini-zoo met reptielen zoals een schildpad, kameleon, varaan en natuurlijk verschillende slangen. We mochten sommige slangen vastnemen en zelf in onze nek leggen, maar dat heb ik toch net niet gedurfd...

In de late namiddag reden we door naar Tanji. Die plek staat bekend als 'fishing centre'. Het eerste dat je opvalt, nog voor je maar één vis hebt gezien, is de doordringende geur. Tussen de straatjes en op het strand zelf zijn er overal dode vissen en schubben te vinden op de grond. Aan de zee zelf vonden we zelfs organen. Op de zee wordt de vis zelf gevangen, in de typische kleurrijke bootjes die je ziet wanneer je 'Gambia' in google afbeeldingen intypt. Aan het strand ernaast was het enorm druk en lopen mensen er rond met dozen en kruiwagens vol vis. In de straatjes erna wordt de vis dan voornamelijk gerookt en verkocht.

Donderdag was strand- en uitrustdag. Vrijdag gingen we dan weer op stap: op safari! (we wilden het beste als laatste houden hé!) We stonden heel vroeg op om voor de laatste keer de eerste ferry te halen. In de haven van Barra werden we opgewacht door Gibril, hij zou ons die dag begeleiden. We reden richting Fathalapark. Dat is een safaripark net over de grens, in Senegal. We hadden in Barra onze Gambiaanse Dalasis verwisseld in de Senegalese munt en hadden allemaal ons internationaal paspoort en gele boekje op zak. Na drie kwartier rijden kwamen we aan in het park. We kregen een plaatselijke gids mee in onze auto en trokken het park in. De gids vertelde ons meteen dat je een safaripark niet mag vergelijken met een zoo. De dieren zullen niet zomaar tevoorschijn komen omdat wij toevallig passeren. Maar we hadden wel geluk! We zagen meteen een kudde zebra's, verschillende antilopes, buffels en giraffen, de enige neushoorn en een familie everzwijnen. En onderweg zagen we honderden termietenheuvels, bijna allemaal zo groot als wijzelf. Wist je dat een zebra zwart wordt geboren? Pas na een aantal uren krijgt die witte strepen.

We keerden terug naar Barra om de ferry te nemen naar Banjul. Weer werden we geconfronteerd met het feit dat we blanke Europeanen zijn. Wij als 'toubabs', blanke mensen, krijgen voorrang op de zwarte Gambianen. Wij krijgen voorrang op de plaatselijke bevolking. Twee weken geleden was dit ook al het geval toen we de ferry wilden halen. Ik heb het daar moeilijk mee. Bewakingsagenten houden hun eigen volk tegen om ons voor te laten. Dat voelt voor mij wederom als dicriminatie. Wij hebben dan misschien het voordeel, toch voel ik me daar niet goed bij. Het gebeurt niet alleen bij de ferry. Een aantal keer lieten taxichauffeurs hun klanten uitstappen om ons mee te kunnen nemen. De mensen die dan uitstappen lijken er zelf ook geen moeite mee te hebben... heel vreemd...

Op naar onze laatste week hier in het zalig warme Gambia!

Groetjes

Charlotte


Competenties waar ik aan werkte:

10. leerkracht als cultuurparticipant

2. interculturele competenties: 2.6 culturele rationele competentie

3. globaal engagement

5. internationale vakkennis: 5.2 de cultuurgebondenheid van zijn discipline zien


16 april

fun with math's!


Deze week begon het paaskamp in The Swallow. De kinderen waren per leeftijd ingedeeld. Het thema van het kamp was 'fun with math's', dus was het wel nodig dat de leerlingen per niveau konden werken. Ik stond met teacher John en teacher Kambi bij de grote groep van grade 3 en 4. Dat zijn leerlingen van 9 tot en met 11 jaar. De meeste ervan zitten zelf in The Swallow, maar sommige kinderen komen van andere scholen. Iedere dag was het een verassing hoeveel leerlingen er (op tijd) zouden komen. Aangezien het een kamp is, en geen schooldag, namen de meeste kinderen het niet zo nauw met op tijd aanwezig zijn of überhaupt zelf te komen.

Iedere ochtend was er een kort toneelstukje over het kamp en iedere namiddag was er 'goor goor lu'. Goor goor lu was iemand die zich grappig verkleedde en op het commando van een bepaald Gambiaans lied tevoorschijn kwam. Hij gaf de kinderen een korte uitdaging die ze samen moesten oplossen. Zo moesten ze bijvoorbeeld touwtrekken tegen de leerkrachten.

Tussen het toneel en de goor goor lu moesten er natuurlijk ook kampspelletjes gespeeld worden! De 'grapefruits' (want zo heette mijn groep) maakten vormen in het zand, speelden een puzzelspel en losten het cluedomysterie op aan de hand van wiskundige opdrachten. De meeste onder hen waren echt enthousiast en deden hun best om het spel telkens tot een goed einde te brengen. In het midden van de week bezochten we ook een college-school. Het was een ICT en technische school. Zo heb ook ik mijn vooroordelen weer wat weggewerkt, want er was heel wat modern materiaal aanwezig in een hoeveelheid die ik niet verwacht had. Het was een interessante voormiddag, zowel voor mij als voor de leerlingen.

Ik leerde ook weer kennismaken met de (voor mij toch) rare logica van sommige Gambiaanse systemen. In een klein busje (waar ongeveer 20 kinderen in kunnen) moesten 50 leerlingen vervoerd worden naar de school. Ongeveer 40 leerlingen konden erin, gepropt. Toen ik voorstelde om vooraan een kind op mijn schoot te nemen, kreeg ik te horen dat dat niet zou mogen naar de politie. Ik wees verbaasd naar de gepropte bende achter mij. Teacher John beantwoorde mijn blik met een lachje, hier is dat de gewoonte. De kinderen zelf klaagden echter niet. De busrit was een mini-concert met op het programma enkele Gambiaanse onderweg-liedjes die zo luid mogelijk gezongen moesten worden. Het was een van de zaligste busritten die ooit al heb meegemaakt!

Vrijdag was het Goede Vrijdag en hadden we een dag vrijaf. Zaterdag was dan de laatste dag van het kamp. Iedere groep presenteerde wat ze die week gedaan of gemaakt hadden. Er zaten mooie en erg bruikbare dingen bij! Na een laatste 'goor goor lu' was het kamp afgerond.

Zondag was het Pasen. Ik, Lies, Bauwke en Delphine gingen naar een plaatselijke kerk. De buitenkant ziet er niet echt uit als een kerk, maar binnenin staan lange banken om te zitten en vooraan een altaar. De viering verliep erg gelijklopend met een misviering in België. Alhoewel hier wel meer gezongen wordt en alles natuurlijk in het Engels verloopt. In Gambia is maar 5 procent van de bevolking katholiek, dus veel kerken zijn er niet.

Het was dus een drukke, maar geslaagde week!

Groetjes!

Charlotte

Competenties waar ik aan werkte:

3. leerkracht als inhoudelijk expert

4. leerkracht als organisator

9. leerkracht als lid van een onderwijsgemeenschap

4. persoonlijke groei: 4.1 zelfstandig functioneren

4. persoonlijke groei: 4.2 samenwerken en netwerken

4. persoonlijke groei: 4.6 creativiteit tonen

9 april

Teacher Aisha is happy!

de mangroverivier in Kembudje
de mangroverivier in Kembudje

Deze week moesten de leerlingen van The Swallow examens afleggen. Nadat wij onze examens hadden opgesteld en die nagekeken waren, was het tijd voor het echte werk. Van maandag tot woensdag werden alle testen van wiskunde, wetenschappen, Engels enzovoort afgenomen. Het was niet gemakkelijk voor mijn vijfde leerjaar. Ik stond er op om zelf de examens van wiskunde te verbeteren. Zo kon ik zien of mijn lessen effectief iets hadden uitgehaald. Gelukkig waren de meeste punten vrij goed. Teacher Aisha is happy!

De week daarvoor hadden we wel nog een gewone lesweek. Dinsdag gaven we echter geen les om een government school te bezoeken. Dat is een school die dus door de regering ondersteund wordt. The Swallow is daarintegen vooral afhankelijk van sponsors. In de grote government school is dat niet het geval. Elk leerjaar heeft er meerdere klassen. Ik bezocht het vijfde leerjaar, waarvan er 11 klassen bestonden. In het eerste leerjaar waren er echter een 15tal klassen. De school is dus enorm en de klassen zijn ook goed gevuld. Het was een enorme blikopener. Het verschil met het veel kleinere, maar kleurrijke gebouw van The Swallow is groot.

In die week heb ik ook een huisbezoek gedaan bij één van mijn leerlingen. Samen met mijn mentor ging ik naar het centrum van Serrekunda om de ouders van Abdoulie te ontmoeten. Hij is een slimme leerling, maar weigert vaak gewoon om mee te werken en beland ook vaak in een gevecht met medeleerlingen. Zowel in klas als tijdens groepswerken vertikt hij het om iets te doen. Zijn ouders begroetten ons heel vriendelijk en nodigden ons mee naar binnen. Het huis zag er deftig uit, met zetels, kasten en een televisie. Dit waren duidelijk mensen die het goed hadden. De vader luisterde aandachtig naar wat mijn mentor en ik vertelden en besprak alles op een erg vriendelijke manier. Hij was ook enorm geïnteresseerd in mijn stage. Na het huisbezoek bedankte ik de ouders voor hun gastvrijheid en voor het interessante gesprek.

Vorige week zaterdag ging ik met Morgan, Nora en Anneleen naar Kembudje. Dat is een dorp dat meer landinwaarts ligt. We gingen met taxi's en een busje naar het dorp. Daar wandelden we tot aan de mangroverivier. De wandeltocht startte in het droge gras, maar ging over in een modderig en nat stuk, tot we bij de bootjes aankwamen. Het uitzicht aan de mangroverivier is prachtig! We stapten per twee op de bootjes die eigenlijk niet meer waren dan uitgeholde boomstammen met losse plankjes om op te zitten. Het was een hele mooie en rustgevende tocht. We zagen opspringende vissen en watervogels. We kwamen aan bij een klein dorpje waar we even rondliepen en iets dronken. Daarna voeren we terug naar ons startpunt. Het was enorm warm dus zwommen we eerst nog in de rivier voor we terug keerden. Terug in het dorp aten we een tappalappa en keerden we terug naar huis.

Never again! Het monument in Albreda, vlak waar we de boot namen om naar het slaveneiland 'Kunta Kinteh' te varen.
Never again! Het monument in Albreda, vlak waar we de boot namen om naar het slaveneiland 'Kunta Kinteh' te varen.

Afgelopen donderdag en vrijdag waren we vrij vanwege de parlementsverkiezingen. Daardoor hadden de leerlingen ook maar examens tot en met woensdag. Vrijdag ging ik mee met Morgan, Nora, Anneleen, Toinon, Eva en Pauline naar Albreda. Ook de ouders van Eva en Pauline, een paar oud-studenten en Sebatu waren mee. We werden vooral door Sebatu en haar man Abdou begeleid. We stonden vroeg op om samen de ferry te nemen richting Northbank. Toen we in Barra (de haven in Northbank) aankwamen stond ons nog een lange rit met een busje te wachten. Na een uur rijden kwamen we aan in Albreda. Dat is één van de plekken die ook vaak door toeristen wordt bezocht. Er staan monumenten en een klein museum over de slavenhandel in Gambia. Een gids vertelde ons kort over de geschiedenis van de slaven, waarna hij ons meenam naar de pier om op de boot te stappen. We voeren naar het slaveneiland 'Kunta Kinteh'. Het eiland ligt dus midden de Gambiarivier, niet ver van Albreda. De slaven werden er indertijd naartoe gebracht om daar verhandeld te worden. De gids leidde ons rond op het kleine eiland waarop eigenlijk enkel nog een ruïne staat. We keerden terug naar het vasteland en bezochten daar het museum. Het museum vertelde niet alleen over de slavenhandel in Gambia, maar ook over de slavendriehoek en hoe grote delen van de wereld erin betrokken waren.

Ondertussen had Sebatu een volledige maaltijd voor ons voorzien. Zij kwam regelmatig naar Albreda en kent het al. De familie van haar man Abdou woont nog in Albreda, dus was het ideaal om daar te lunchen. Ze had drie volle schalen met heerlijke Benechin voorzien. Daarna was er nog wat fruitsla en was het tijd om even uit te rusten.

We vertrokken in de namiddag met het busje terug naar Barra. Daar kregen wij voorrang op het Gambiaanse volk. Gewoon, omdat we blank zijn. Sebatu liep helemaal achteraan de groep en werd eerst tegengehouden. Uiteindelijk mocht ze toch door omdat ze bij ons hoorde... Ik vroeg haar waarom men dat doet. Het is toch hun land? Dit is toch een vorm van disciminatie? Zij bevestigde dat en vertelde dat het vaak gebeurt. De zwarte Gambianen moeten voorang geven aan blanke Europeanen. Ook op het strand is dat het geval. Sommige Gambianen mogen er niet komen omdat ze de blanke toeristen zouden storen... Mensen mogen dus niet gaan en staan waar ze willen in hun eigen land... Ik schrok ervan om dit te horen, maar Sebatu bleef er zelf vrij rustig onder. Ik vind het erg dat deze ongelijkheid nog steeds als 'normaal' wordt aangezien.

groetjes

Charlotte


Competenties waar ik aan werkte:

1. Leerkracht als opvoeder

6. Leerkracht als partner van ouders

7. Leerkracht als lid van een onderwijsgemeenschap

10. Leerkracht als cultuurparticipant

2. interculturele competenties: 2.5 culturele kennis

2. interculturele competenties: 2.6 culturele relationele competentie

3. globaal engagement: 3.4 maatschappelijke betrokkenheid tonen

5. internationale vakkennis: 5.2 de cultuurgebondenheid van zijn discipline zien


26 maart

stageweek 4 & 5

Afgelopen 2 weken gaven we eens aan één stuk door stage. Geen Northbankbezoek, schilderdag of schoolbezoek. Ik werkte met mijn klas voornamelijk rond meetkunde en meten. Ze leerden een cirkel tekenen en benoemen en kunnen nu ook al met een kompas werken. Vorige week had ik een 'treasure hunt' georganiseerd in de school. Gewapend met een kompas, een één meter-lint en richtlijnen zochten de vier verschillende groepen hun schat. Ze maten ook al de omtrek van de school en het voetbalveld. Ik merkte dat het verschil tussen 1 m en 1 cm enorm moeilijk is voor hen. Vaak waren ze bezig over de lengte van de school die toch wel 24 centimeter is... Ook de maaltafels zitten een beetje ver. Ik start iedere morgen met een opfrissing van de maal- en deeltafels. Ze kunnen ze iedere keer iets vlotter!

Tussen mijn lessen door gebeurt er ook van alles. Deze week bereidden we allemaal de examens voor. Sebatu wil graag objectieve examens, dus maken wij naast het math's examen ook de examens voor science, English, reading en SES (geschiedenis, geografie en politiek van Gambia). We hebben nog een aantal plaatselijke taken zoals het herwerken van de wiskunde handleiding, het afwerken van de spelotheek en het maken van educatieve spelletjes voor snelle werkers. Daarnaast hielp ik Nickéla met het meten en wegen van de leerlingen van mijn klas. Zij gaf ook een aantal workshops aan verschillende klassen over conflicten en hoe de leerlingen die kunnen oplossen. Het woord 'conflict' kenden de leerlingen niet echt, maar het concept begrepen ze uiteindelijk wel. Uiteindelijk ging het wel om een aantal voorbeelden en oplossingen op papier te krijgen.

Vorige week donderdag hadden we de kans om een trouw mee te maken. De broer van Assi, de juf van het tweede kleuter, zou trouwen. We hadden een groot feest verwacht waar iedereen zou dansen en zingen. Toen we toekwamen waren de bruid en bruidegom er nog niet en stonden er stoelen in rijen opgesteld, alsof we naar een toneel zouden kijken. Op het podium stond de bruidstafel met heel veel versiering. We gingen zitten en wachtten ongeveer een anderhalf uur, toen de bruid eindelijk aankwam. Er werden heel wat foto's van haar en de bruidegom getrokken en ze moest iedereen een hand gaan geven. Op dat moment moesten wij eigenlijk al weg, aangezien wij de dag erna nog school hadden. We bedankten haar en excuseerden ons dat we niet konden blijven. We kregen wel nog eten en drinken mee naar huis.

Sinds deze week heb ook een 'nieuwe' leerlinge in mijn klas. Isatou ging vroeger naar The Swallow, maar was veranderd van school omdat The Swallow te ver was. Naar die school ging ze echt niet graag, dus beslisten haar ouders om haar terug naar The Swallow te sturen. Annette maakt hier een uitzondering, omdat zij een uitstekende leerling is! Ik merkte dat ook meteen in mijn lessen. Ze was meteen mee en werkt ook goed mee.

Tijdens de sportles waren de leerlingen vooral enthousiast tijdens het spel 'crocodile pool'. Ze moesten van de ene lijn naar de andere geraken, zonder de grond te raken. Hiervoor hadden ze 14 stoelen. Mijn doel was vooral hen te doen samen werken. Één keer moesten ze terugkeren, maar uiteindelijk is het hen gelukt! Ze hebben mij getoond dat ze kunnen samenwerken!

Vrijdag 24 maart ging in na de mikado in The Swallow met Anneleen en Nora (Nyodemakleuterschool) en Morgan naar Timbooktoo. Dat is een gezellige boekenwinkel dicht bij Serrekunda. We kochten elk een paar boekjes en dronken boven op het terras een theetje. 

In het weekend gaan we vaak met ons 7 weg. Vrijdagavond eten we meestal iets in meestal in de gezellige buurt van Senegambia. Dat is een meer toeristische straat waar vooral veel restaurantjes en bars zijn. Verderop zijn er ook hotels. We trakteren onszelf in het weekend graag eens op een ijsje of een milkshake in de Nederlandse pannenkoekenbar of in de Reosbar!

We gingen dit weekend ook uit in Senegambia. De uitgaansplaatsen zijn hier erg gezellig en de muziek zit meestal wel goed! Zondag rusten we voornamelijk uit aan het zwembad om weer helemaal klaar te zijn voor de komende lesweek!

Groetjes!

Charlotte


Competenties waar ik aan werkte:

1. leerkracht als  opvoeder

3. leerkracht als inhoudelijk expert

10. leerkracht als cultuurparticipant

4. persoonlijke groei: 4.1 zelfstandig functioneren

4. persoonlijke groei: 4.2 samenwerken en netwerken

13 maart

When you leave the Northbank, but the Northbank never leaves you.

Vul een subtitel in

Woensdag 8 maart vertrokken we met 5 naar Northbank. Lies, Morgan, Nickéla, Morgan en ik. Northbank is, zoals de naam al doet vermoeden, een regio aan de noordelijke kant van Gambia, over de Gambiarivier. We stonden woensdag om 5u 's morgens op. Om 6 uur vertrok ons busje richting de haven in Banjul. Samen met Pat, die ons begeleidde, stapten we rond 7u op de ferry. Nog eens drie kwartier later kwamen we aan in Barra, de haven in de Northbank. Daar kochten we waterflessen. Het dorpje waar wij verbleven is echter veel meer landinwaarts. In een pick-up werden we naar het dorp 'Bali Mandinka' vervoerd.

Daar werden we heel enthousiast onthaald. De vrouwen en kinderen speelden op djembés terwijl ze zongen en dansten. We werden geleid naar het centrum van het dorp. Daar werden we elk verdeeld bij een gastfamilie. Ik zou bij het gezin van Binta slapen. Elke moeder van het gezin ontving ons met een grote glimlach. We stelden ons voor met onze Gambiaanse naam, dat was voor hen gemakkelijker te onthouden. Daarna gingen we in groep alle huisjes van onze gastgezinnen bezoeken. We brachten onze rugzakken naar onze slaapkamers en installeerden ons. Mijn kamer had geen deur of gordijn, dus veel privacy was er niet op dat moment. Een tiental kinderen stond aan het deurgat te kijken hoe ik gerief uit mijn rugzak haalde. Één van hen was Adama, een meisje van ongeveer 4 jaar. Ze volgde me de bijna overal in het dorp, maar zei niets.

Ik kwam er al snel achter dat Binta geen Engels kan. Doorheen mijn kort verblijf ontdekte ik dat ze 'yes', 'no', 'thank you' en 'school' verstaat. Voor de rest spreekt ze enkel 'Mandinkaé. De meeste mannen en sommige kinderen kunnen wel Engels. Maar wanneer de mannen weg zijn en de kinderen naar school, moest ik vooral veel met gebarentaal werken.

Na geïnstalleerd te zijn, gingen we terug naar Joliens huisje. Zij verbleef bij het gezin van het dorpshoofd, maar had een apart huisje. Daar aten we samen de maaltijden die alle gastmoeders gekookt hadden. Het was heel lekker, maar veel te veel. De rest van de dag hebben we vooral gerust, want de warmte in de Northbank was enorm drukkend.

Aangezien we in de namiddag al laat hadden gegeten, kregen we ook vrij laat avondeten. Ikzelf had een kleine portie meegegeten van de 'cous' bij de familie, om te proeven. Ik wist dat Awa, het nichtje van Binta, nog eten voor mij apart aan het maken was. Awa was een leerkracht in het plaatselijke schooltje, dus zij kon ook Engels. Rond 21 uur kreeg ik mijn avondeten: sla met sardines en tappalappa (ja, dat eten we hier veel). Heel lekker, maar ook weer teveel. Ik legde haar uit dat ik het echt lekker vond, maar het onmogelijk allemaal kon opeten. 's Avonds zat ik nog bij het gezin en bij een andere vrouw die uit een ander gezin kwam. Die vrouw werd 'mama Loli' genoemd. Ze kon zelf niet goed spreken, zelf niet in haar eigen taal, dus was ze het gewend om alles uit te leggen met enorm veel gebaren. We hadden een uitgebreid 'gesprek' dat de nodige concentratie vroeg. Het was een hele ervaring om haar te verstaan en mezelf ook verstaanbaar uit te drukken zonder woorden, maar het lukte! Ik ging redelijk vroeg slapen, aangezien we die ochtend heel vroeg opgestaan waren.

Donderdagochtend kocht Binta tappalappe en thee voor mij. Ze smeerde een deel van die tappalappa met mayonaise en stukjes gekookte aardappel. Aangezien ze die aardappel speciaal voor mij gekookt had, wilde ik dat niet weigeren. Maar een warme maaltijd op nuchtere maag is iets dat ik echt niet gewend ben om te eten.

Rond 11u vertrokken we met ons 5 en Aisha, een meisje uit het gastgezin van Lies, naar de 'garden'. Dat is een stuk grond waar het hele dorp groenten op plant. De garden was meer dan een halfuur wandelen. Op zich geen probleem, maar de drukkende warmte maakte de wandeling enorm lastig. We hadden onze waterflessen mee en hielden zelf even pauze in de schaduw van een boom.

Het landschap onderweg en de garden zelf waren zeer mooi om te zien! Ruim geschat is de garden ongeveer 10 voetbalvelden groot. Er worden vooral uien gepland, maar ook tomaten, kool en sla. Ieder lapje grond dat je passeert zie je een waterput. Soms zijn ze nog in gebruik, soms is het een oude. Aan het einde van garden haalden we zelf ook eens water uit zo'n waterput en goten het over een droog stukje. Er waren voornamelijk vrouwen aan het werk in de garden. De meesten komen echter maar om 16/17u, omdat het dan afkoelt. Wij kwamen op een erg warm moment, de meeste vrouwen waren dus in het dorp aan het koken of kuisen.

Teruggekeerd van ons gardenbezoek hielden we even siësta. De kinderen kwamen ons dan ook een voor een halen om te komen eten in onze gastgezinnen. Bij mij stond er 'benechin' op het menu, gemaakt door mama Loli! Na de benechin begon Awa (de lerares) 'atire' te maken. Dat is een soort thee die onder vele Gambianen erg populair is. De thee word in een klein theekannetje gemaakt en uit kleine glaasjes gedronken. Er zit een enorme hoeveelheid aan suiker in, die vaak verslavend werkt. De thee wordt ook gemaakt in drie fases. De eerste fase is bitter (alhoewel ik die ook al vrij zoet vond), de tweede fase is zoet en bitter en de derde is de zoetste. Er wordt dus telkens meer suiker toegevoegd. Samen met Awa proefde ik van de drie theetjes. Hoe later het werd, hoe meer vrouwen weggingen naar de garden. Awa zelf ging al lang niet meer, aangezien zij 's morgens al gaat lesgeven in de school.

Rond 17u gingen we met het dorpshoofd naar de 'riverside'. We wandelden een klein halfuurtje, maar deze keer was het veel dragelijker aangezien het begon af te koelen. We wandelden (weeral) in een prachtig landschap met zoutige ondergrond en sprongen over kleine uitlopers. Uiteindelijk bereikten we de grote uitloper van de Gambiarivier. We bleven er een halfuur zitten om te genieten van het uitzicht en de rust.

Terug in het dorp ging ik avondeten bij mijn gastgezin. Er was cous gemaakt met een sausje. Ik at mee en ging dan bij de kinderen zitten, die een mini dansoptreden aan het opvoeren waren. Plotseling werd ik geroepen door Binta. Blijkbaar had ze nog avondeten voor mij apart voorzien, terwijl ik ervan uitging dat de cous mijn avondeten was... Awa had een aardappelslaatje gemaakt met sla erbij. Het was heel lekker, dus at ik een deel. Maar weer was er een enorme portie gemaakt, die ik niet volledig op kreeg.

Ik ging weer vroeger slapen dan de rest. Het verbaasde me ook dat de kinderen zolang op mochten blijven. Kleine Adama en de andere kinderen bleven vaak wakker tot 23/24 uur, terwijl ze dag erna om 8u30 op school moeten zijn.

Vrijdag, de laatste dag van ons verblijf, gingen we naar het plaatselijke schooltje van Bali Mandinka. We werden vriendelijk begroet door de directeur en kregen een rondleiding door de hele school. het schooltje heeft ook zijn eigen groentetuintje en fruitbomen. We hadden allemaal wat vooroordelen over het schooltje, maar na ons bezoek moesten we toch toegeven positief verrast te zijn. In elke klas was er een rijkelijke aanwezigheid van didactische platen, de klassen waren vrij groot en de leerlingen heel stil. Nickéla vroeg voorzichtig hoe ze tegenover het slaan van leerlingen staan. De directeur vertelde meteen dat dit helemaal niet toegestaan is.

Rond 13u kwam Pat terug. Op dat moment begon ook het lange gebed voor de dorpsbewoners. Op het pleintje staat een kleine moskee. Daarin en ervoor begonnen heel wat mannen en zelfs jongens te bidden. Na het gebed aten we nog het middagmaal bij onze families. Daarna namen we afscheid en vertrokken terug met de pick-up naar Barra, waar we weer de ferry namen richting Banjul.

Groetjes

Charlotte


Competenties waar ik aan werkte:

6. leerkracht als partner van ouders.

10. leerkracht als cultuurparticipant

2. interculturele competenties: 2.5 culturele kennis

2. interculturele competenties: 2.6 culturele relationele competentie

3. globaal engagement: 3.4 maatschappelijke betrokkenheid tonen


5 maart

green girls en mini-mama's

Vul een subtitel in

Deze week was een erg bewogen week. Maandag het eerste uur geef altijd wiskunde. Die les ging goed. Na de pauze staat er voor grade 5 PE (sport) gepland. Aangezien er geen leerkracht was voor grade 6 die dag, besloot ik beide klassen sportles te geven. Al snel werd duidelijk dat dat geen goed plan was. Het is misschien goed om te weten dat de leerlingen van zowel 5 als 6 in klas al enorm babbelachtig zij. Aangezien PE buiten doorgaat, wordt dat enkel versterkt. Ook goed om te weten is dat de leeftijdscategorie van deze twee klassen varieert van 10 tot 18 jaar. Op vlak van mentaliteit is er dus ook een verschil. De PE-les verliep dus helemaal niet zo rustig. Één spel hebben ze kunnen spelen. Tijdens de uitleg van het volgende spel werd het te luidruchtig, waarna mijn mentor besloot dat het welletjes was geweest. De leerlingen keerden terug naar klas en kregen gewoon les.

Dinsdag was het schilderdag. We hadden een dagje vrijstelling gekregen van onze lessen om de kasten in de store en de toekomstige spelotheek te schilderen. De kasten in de spelotheek kregen een blauwe laag, de kasten van de store een groene. Dankzij Ansou, een van de conciërges van The Swallow, hadden we verf en borstels. Hij hielp ons met starten en daarna gingen we de rest van de dag aan de slag. We schilderden met olieverf, dus was het goed dat we niet onze beste kleren aanhadden. Wel was er heel wat verf die hardnekkig op onze handen, armen en voeten bleef zitten. We kregen een bleekproduct die de verf er wat beter afkreeg, meer ook niet volledig. Vandaag (zondag) loop ik dus nog steeds rond met met lichtgroene plekjes op mijn nagels en voeten (Ja, ik was mezelf wel hoor!). Ansou vindt dit grappig en noemt ons daarom ook de 'green girls'.

Woensdag en donderdag gaven we gewoon onze lessen en tussendoor begonnen we met de store terug aan te vullen met het materiaal dat we vorige week hadden weggehaald. Alles begint netjes een plaatsje te krijgen. Ook de spelletjes en puzzels in de spelotheek beginnen geordend te liggen. Komende week maken we een inventaris van het materiaal en de spelletjes. Woensdag leerden we de leerkracht van Frans ook wat Nederlands. Aan het einde van de dag kon hij 'Ik zie je maandag!' zeggen.

Tijdens de teacher's meeting donderdagnamiddag was Els Salembier aanwezig. Zij is de oprichtster van de school. Tijdens de meeting kwam de cultuurverschillen in Gambia ter sprake. Dit vond ik heel interessant. Het gaat om de verschillende cultuurgroepen in Gambia. Daarin heb je Wolof, Mandinka, Fulani, Dyda, Serer, Serahule, Diola, Fula en Jola. Sinds de vorige president is er vaak onenigheid tussen deze groepen. Die onenigheid wordt doorgegeven op de kinderen. Soms is er zelfs in school een gevecht of woordwisseling tussen leerlingen met een verschillende afkomst. Dat wil het leerkrachtenteam wegwerken. De verschillen tussen deze groepen mogen geen ruzies veroorzaken. Ze willen dat alle Gambianen zich terug als één volk kunnen gedragen. Dit willen ze graag via workshops en gedrag in de klas aanpakken.

Vrijdag was de meest bewogen dag die de bewogen week afsloot. We vertrokken om 9u            's morgens met Morgan, Lies, Nickéla, Jolien en Els naar een andere kleuter- en basischool: the Alex nursery and lower basicschool. Het was een erg net schooltje. We kregen een rondleiding en uitleg van de enorm vriendelijke directeur! De school was opgesplitst in twee gebouwen: de kleuterafdeling en de basisschoolafdeling. In de kleuterklassen en grade 1 en 2 zitten vaak 60 leerlingen in één klas! Dit wegens plaatsgebrek. Nickéla, Jolien en ik bleven observeren in het lager, Lies en Morgan in het kleuter. Tijdens de uitleg van de onderdirecteur zag Nickéla dat er in grade 2 een kind werd geslagen. Toen Jolien en ik verder observeerden vroeg zij aan de directeur of slaan nog toegestaan was en hoe zij daarmee omgingen. De directeur vertelde haar dat dit bij wet verboden is en vroeg haar over welke leerkracht het ging.

Nickéla legde uit dat wij dit niet gewend zijn en dat men bij ons, maar ook in The Swallow daarvoor op staande voet ontslagen kan worden. Maar ze nuanceerde ook dat er ergens begrip is, aangezien het in hun cultuur ingebakken zit en de meeste er ook mee opgroeien. Wij zijn dit niet gewend, vandaar de geschrokken reactie.

Het slaan was ook meteen een verklaring voor ons waarom de leerlingen zo veel stiller waren dan in The Swallow. In dit schooltje weten de leerlingen dat ze slaag kunnen krijgen bij slecht gedrag. In The Swallow weten de leerlingen maar al te goed dat leerkracht dat helemaal niet mag. Dat is wat de kinderen zelf ook zo graag hebben aan de school: weten dat ze niet geslagen zullen worden. Maar dat zorgt ook vaak voor een omgekeerd effect: wanneer je je als leerkracht kwaad maakt of een preek geeft, lachen velen van hen je gewoon uit. Ze weten dat je hen niets mag doen, en sommige leerlingen kunnen daar nog niet op de correcte manier mee om.

Bij de terugkeer naar The Swallow rond 11u45, was de mikado al bijna gedaan.  De mikado eindigde met kleine optredens van de leerlingen van grade 6. Daarna mochten de leerlingen naar huis. Ik en grade 5 bleven in school, wij zouden samen een 'balanced diet' maken: benechin! Het concept 'samen' bleef echter niet lang in stand: de meisjes bereidden de kip, groenten en rijst als volleerde koks, de jongens maakten een soort melkthee en gingen voetballen en mijn mentor speelde een spelletje dammen met conciërge Ansou.

Mini-mama's. Dat is hoe ik alle meisjes van mijn klas stuk voor stuk zou omschrijven na die namiddag. Ik stond echt versteld van wat zij konden. Deze benechin was niet gewoon wat rijst en groenten koken en kip in de pan. De kip werd ontvet met de blote hand, gewassen en daarna gemarineerd met een gestampte groentenbrij die lijkt op pesto. De verschillende groenten werden zorgvuldig geschild en gesneden. De twaalfjarige Ya-Awa nam de leiding op zich en ontpopte zich volledig tot een volwassen kokkin. De meisjes hadden niets van begeleiding nodig. Alle ingrediënten lagen er en zij begonnen gewoon met koken. Ze vroegen geen raad aan de leerkracht en gingen er ook niet van uit dat die hen zou begeleiden. In België kunnen kinderen aan exact dezelfde leeftijd vaak nog geen aardappel schillen. Ik durf het gerust toegeven: deze meisjes kunnen stuk voor stuk 10 keer beter koken dan mij. Alhoewel ik me wel afvraag wat ze nu precies geleerd hebben, aangezien ze dit allemaal al konden.

Het contrast in klas is groot. De ijverigheid tijdens het koken was een enorm verschil met de medewerking tijdens gewone lessen. Je voelt dat vele leerlingen, dat zijn meestal jongens, schoolmoe worden. Leerlingen leren hier vanaf hun 5 jaar lezen, schrijven en rekenen, maar kunnen in het vijfde of zesde leerjaar hun tafels niet uit het hoofd. Ik heb leerlingen van 13/14 jaar in mijn klas, zij hebben vaak al verschillende klassen gedubbeld. Ik kan dus ergens wel begrijpen dat de zin om te leren vaak ver te zoeken is. Vandaar misschien ook hun luidruchtigheid in klas.

Na drie uur koken aten we samen benechin. Voor mij ook de eerste keer dat ik met mijn handen at. Na de heerlijke maaltijd werd er afgewassen. Tijdens de afwas was er een gevecht tussen twee leerlingen. Mijn mentor vertelde hen dat ze moesten stoppen met vechten. Dat deden ze niet en dus kwam ik tussen, samen met een andere leerling. Ik trok ze uit elkaar en nam de steen uit hun handen die ze naar elkaar wilden gooien. Ik probeerde met hen te praten en vroeg wat er gebeurd was. Engels is voor ons beiden geen moedertaal, dus een ruzie uitpraten is hier zo simpel niet. Toen de ene leerling weer een steen nam en ik die weer weg probeerde te nemen, riep mijn mentor mij. Hij zei dat ik hen moest laten. Daar ging ik op in, want ik kan niet aanzien dat leerlingen elkaar te lijf gaan, zeker niet met stenen. Daarop reageerde hij dat de jongen de steen wel niet zou gooien. Ik zou het mezelf gewoon niet kunnen vergeven dat de leerlingen met stenen naar elkaar gooien terwijl ik er gewoon op sta te kijken.

groetjes

Charlotte

Competenties waar ik aan werkte:

1. leerkracht als opvoeder: actualiteit

1. leekracht als opvoeder: zorgverbreding

10. leerkracht als cultuurparticipant

3. globaal engagement: 3.2 een eigen mening vormen over maatschappelijke en internationale onderwerpen

3. globaal engagement: 3.3 een eigen mening uiten over maatschappelijke en internationale onderwerpen

26 februari

de eerste stageweek

Vul een subtitel in

De binnenspeelplaats van The Swallow, getrokken vanuit de klas van grade 5.
De binnenspeelplaats van The Swallow, getrokken vanuit de klas van grade 5.

Deze week was het eindelijk zover! We gaven onze eerst lessen! Delphine, Sofie en Bauwke doen aan co-teaching in de Kotuschool, Anneleen en Nora geven les in de Nyodema kleuterschool. Ik, Morgan, Lies en Jolien gaven onze eerst wiskundelesjes in onze klas. Nickéla helpt ook mee in The Swallow, voornamelijk bij 'slow learners' en ze doet ook aan conflictbemiddeling. Ze bereidt voor grade 5 en 6 (mijn klas en Lies' klas dus) ook een workshop over pesten voor.

Mijn eerste wiskundeles was meteen maandag, het eerste uur. Die verliep niet zo vlot. Ik kon niet alles geven zoals gepland en de leerlingen begonnen om de haverklap te praten met elkaar. Ook kunnen ze niet wachten tot ik passeer, om hen bijvoorbeeld te helpen of de oefening te corrigeren. Ze roepen mij dan door elkaar, waardoor er chaos ontstaat. Dit gebeurt ook in andere klassen. Ik legde hen deze week al meerdere keren uit dat ik niet overal tegelijk kan zijn, en dat ze soms al mogen verder werken, ook al is de vorige oefening nog niet gecorrigeerd. Ik heb het gevoel dat ze het nu wel door beginnen hebben...

De volgende lessen gingen dan ook veel vlotter. Teacher Abdou Joof vertelde me ook dat ik begonnen was met een moeilijk hoofdstuk, dus heb ik mijn les in verschillende lessen opgesplitst, om zeker te zijn dat de leerlingen alles zouden begrijpen. Woensdag en donderdag is het telkens meetkunde of metend rekenen, aangezien dat mijn bachelorproef is. De eerste meetkundeles ging over de cirkel. Voor een aantal opdrachten gingen we naar buiten en ik merkte dat zowel de leerlingen als leerkracht die manier van werken wel konden appreciëren. Ik liet de leerlingen een cirkel, straal en een diameter vormen met zichzelf en leerde hen een cirkel tekenen met een stuk touw (nauwkeurig werken was dus een hele opgave).

Tijdens die lessen leerde ik de leerlingen ook wat beter kennen. Ik besefte dat zij ook gewoon gewend zijn aan het praten en het roepen naar de leerkracht. Andere (vooral mannelijke) leerkrachten kunnen boven het geluid praten, maar mijn stem kan dat niet aan. Daarom probeer ik hen ook stil te krijgen en leg hen ook uit waarom ik die stilte nodig heb. Ik nam het puntensysteem van Lies over en dat begint een beetje te werken. Het zijn kleine stapjes, maar alle beetjes helpen!


De eerste meetkundeles: cirkels meten met een touw en papier
De eerste meetkundeles: cirkels meten met een touw en papier

Doorheen de hele week was ook de nieuwe leerkracht aanwezig, teacher Balamin Ceesay. Ik voel dat hij het nog niet gewend is met een student te werken, maar hopelijk loopt dat wel los. We bespraken vrijdag samen het weekschema. Vanaf komende week zal ik wiskunde, arts en PE (sport) geven. Hij stelde zelf ook voor om af en toe een lesje SES mee te volgen. Dat gaat vooral over de geschiedenis van Gambia en het land zelf. Aangezien ik daar inderdaad niet veel van ken, lijkt het me wel interessant om af en toe mee te volgen.

Teacher balamin is soms nogal ijverig: hij wilde meteen een wijziging brengen in het weekschema van grade 5. Teacher Abdou Joof vindt wel dat dit niet zomaar kan gebeuren, dit moet besproken worden met Sebatu en/of Annette, de schoolhoofden.

Naast het lesgeven waren we natuurlijk ook bezig met de spelotheek. We haalden de oude 'store' volledig leeg. We vonden verrassend veel didactisch materiaal, maar ook heel veel afval. Momenteel staat alles in de store dus leeg. We ontdekten dat sommige kasten ook erg oud zijn. Dinsdag zijn we van plan de schilderen en een aantal zaken te herstellen, zodat al het materiaal (dat nu wat in de weg staat in 2 lokalen) er rap terug in geplaatst kan worden.

Er waren ook deze week wer nieuwe zaken voor ons.  Dingen die hier gewoon anders zijn dan wij gewend zijn, waardoor we een nieuwe/andere manier moeten vinden om ons aan te passen aan de klassen, school, de leerlingen en de leerkachten. Maar ik heb er wel nog heel veel zin in!

groetjes

Charlotte


Competenties waar ik aan werkte:

9. leerkracht als partner van een onderwijsgemeenschap

10. leerkracht als cultuurparticipant

4.2 samenwerken en netwerken

4.6 creativiteit tonen

19 februari 

The Swallow: de eerste indrukken

Vul een subtitel in

De observatie in het derde kleuter: hier leren ze al schrijven en rekenen als kinderen van 7/8 jaar!
De observatie in het derde kleuter: hier leren ze al schrijven en rekenen als kinderen van 7/8 jaar!

Na onze eerste oriëntatieweek was het dan eindelijk tijd om in The Swalllow te gaan observeren. We observeerden elk in bijna elke klas om zo een goed zicht te krijgen op de werking van de school. Donderdag en vrijdag gingen we dan elk naar onze eigen stageklas. Voor mij is dat het vijfde leerjaar. Momenteel geeft teacher Abdou Joof daar les. Hij is eigenlijk de zorg- en gezondheidsleerkracht van de school. binnenkort komt er een nieuwe leerkracht in het vijfde leerjaar. Ik zal dus twee mentoren gehad hebben deze stageperiode!

Tijdens onze observaties viel het ons op dat schoolgaande kinderen op vele vlakken verschillen van bij ons. Alle leerlingen dragen om te beginnen een uniform. De leerlingen komen meestal wel op tijd aan op school, maar na een pauze kunnen ze vaak 10 of 15 minuten te laat toekomen in de klas. Ook praten en bewegen ze heel vaak tijdens een les. Aan de andere kant zijn ze tijdens hun schooldag wel erg werkzaam! Ze kuisen zelf hun klassen na een schooldag en poetsen op het einde van de middagpauze ook de tafels en banken. Ook moeten ze tijdens het eten de borden, bekers en het bestek wassen. Ze zijn dus wel erg verantwoordelijke voor hun taken! Kinderen in de de kleuterklassen leren ook al lezen, schrijven en rekenen. Kinderen in het zesde leren soms al vergelijkingen met letters! Er zijn dus wel niveauverschillen. Maar we merken wel dat deze lessen vaak klassikaal worden gegeven. Ik vraag me dus af of alle leerlingen kunnen volgen en of dit hoge niveau wel al nodig is op die leeftijd...

Aangezien we met alle studenten lager- en kleuteronderwijs enkel de lessen wiskunde moeten geven en voorbereiden, kregen wij van de schoolcoördinatoren (Annette en Sebatu) nog twee andere didactische opdrachten. Sebatu vertelde ons over de spelotheek die ze graag in de school willen installeren. Dit is het principe van een bibliotheek, maar dan met spelletjes en puzzels. De kinderen komen met hun ouders naar school en lenen op naam van de ouder een spel uit. Zo leren ze verschillende spelletjes kennen én worden de ouders meer betrokken in het schoolgebeuren. Wij moeten zorgen voor de inhoud van de spelotheek en de administratie ervan.

De tweede opdracht is meer toegespitst op onze stageklas. We moeten een aantal didactische spelletjes vinden/ontwikkelen voor snelle werkers, zodat ze zich niet vervelen of anderen storen. Voor beide opdrachten kregen we de toegang tot de 'store', een ruimte waar heel wat spelletjes en didactisch materiaal ligt dat wij kunnen gebruiken. We vonden heel wat spelen voor de spelotheek en legden die al apart. We waren ook verbaasd van de hoeveelheid aan de didactisch materiaal/spelletjes die we vonden en dus nog niet gebruikt worden in de klas. Ik denk dat we er tijdens onze stageperiode veel uurtjes zullen verslijten.

We voelen wel allemaal dat alles zowel binnen als buiten de school 'danka danka' gaat. Zo hebben Lies en ik nog steeds geen Afrikaans kleed voor vrijdagen. Ook bevinden leerlingenprofielen en aanwezigheidslijsten tussen de tekeningen van de 'art'-lessen en de prenten van de voedingsdriehoek.

Vrijdagnamiddag zagen we de president passeren in zijn auto. Samen met de president van Senegal werd hij hartelijk onthaald door vele Gambianen op straat. Ze zaten in een witte auto, ervoor en erna reed een heel konvooi aan wagens en motors. Gisteren (18/2) was het independence day. Wanneer we over straat wandelden voelden we dat de Gambianen uitzonderlijk vrolijk en druk waren. We werden nog meer aangesproken dan normaal en iedereen vertelde ons enthousiast over 'the happy day'. 's Avonds gingen we naar het feest in het stadion waar de independence day overdag gevierd werd. Ook daar ging alles 'danka danka', want wanneer ze eindelijk begonnen waren, vertrokken wij al bijna naar huis.

Vandaag is het tijd om de eerste lesvoorbereidingen te maken voor komende week! Hopelijk verloopt alles een beetje vlot!

groetjes!

Charlotte


Competenties waar ik aan werkte:

4 leraar als organisator: structuur en administratie

5 leraar als innovator en onderzoeker: vernieuwing

9 leraar als lid van onderwijsgemeenschap

2. interculturele competenties: 2.2 culturele flexibiliteit

4. persoonlijke groei: 2.4 samenwerken en netwerken

8 februari

danka danka

rijst met kip en groentjes gemaakt door Aisha
rijst met kip en groentjes gemaakt door Aisha

Danka danka. De eerste woorden die Annette ons meegaf wanneer we toekwamen in haar appartement. Li (haar man) en Ebrima (haar neef) kwamen ons halen aan de luchthaven na de lange vlucht. Nadat we onze ogen uitgekeken hadden tijden onze autorit, kwamen we aan bij de appartementen waar we met 7 studenten (Bauwke, Lies, Delphine, Sofie, Jolien, Nickéla en mezelf) verblijven. Tijdens de rit zagen we vrouwen in kleurrijke kledij die groenten en fruit op hun hoofd droegen, ezels die gerief vervoerden, en mensen die zonder kijken de straat oversteken. We verlieten de hoofdweg en reden in een wijk met zandwegen. Aangekomen in het appartement begroette iedereen ons hartelijk. Aangezien we onze weg hier nog niet kenden, ging Ebrima met ons mee voor een avondmaal. We aten pizza in een restaurantje langs een van de hoofdwegen.

Zondagochtend sliepen we uit. We aten een tappalappa (typische brood in Gambia) met de plaatselijke chocopasta. Na ons ontbijt gingen we samen naar de plaatselijke markt. Er was vooral veel vis, groenten en rijst te koop. In het midden van de markt begonnen sommige vrouwen voor ons te zingen en te dansen. Ze heetten ons welkom en vroegen vanwaar we kwamen. We kochten rijst, sinaasappelen en bananen op de markt. Wanneer ons marktbezoek voorbij was, gingen we terug naar het appartement. We konden er ons geld wisselen in Dalasi, de Gambiaanse munt. Zo konden we ook meteen onze 'leningen' terugbetalen (we konden onze euro's namelijk nog niet op voorhand wisselen). In de namiddag werd het danka danka-principe meteen duidelijk. We hadden afgesproken om samen om 14u te eten. Om 16u aten we onze maaltijd die bestond uit rijst met groenten en kip. Er zat een soort saus tussen en die maakte de maaltijd compleet en heerlijk! Samen met Annette, Aisha (de tweede vrouw van Li), de kinderen en de andere medewerksters in het appartement aten we uit twee grote schalen. Wij (de studenten) mochten met een lepel eten, zij eten met hun rechterhand. Ze maken al knedend een bolletje met de rijst waarna die op de toppen van hun vingers belandt. Dan eten ze dat bolletje op. Op die manier wordt er ook niet zoveel gemorst. Na onze maaltijd gingen we naar de supermarkt. Die lijkt op de supermarkten in Europa. Maar wanneer je iets typisch Europees wil kopen, komt dit soms duurder uit dan bij ons thuis. Zo kost een medium pot nutella bijna 8 euro.

Maandag 6 februari was het dan zover: we bezochten voor het eerst The Swallow! We stonden op tijd op om ons te kunnen wassen, maar daar besliste de douche anders over. Een werkende douche is hier eerder uitzondering dan een gewoonte. Na ons ontbijt (cornflakes en verse bananen en sinaasappels) gingen we te voet en met de bus naar the Swallow. Daar waren ook de andere studentes lager- en kleuteronderwijs die bij twee gastgezinnen verbleven. Lies, Morgan, Jolien en ik zullen er les geven in het lager. Toinon, Paulien en Eva in de kleuterklassen. We werden er hartelijk onthaald door Annette en Sebato (de schoolhoofden) en kregen een rondleiding door alle lokalen. De klaslokalen zijn erg kleurrijk en de leerlingen dragen er allemaal een uniform.

op bezoek in de Nyodema kleuterschool
op bezoek in de Nyodema kleuterschool

Ikzelf zal lesgeven in het vijfde leerjaar. De klas zong een lied voor ons. Wanneer ik later op de speelplaats enkele meisjes van het vijfde leerjaar zag, besloten ze mij al een Gambiaanse naam te geven: Aisha. In dezelfde straat bevond zich de Nyodemaschool. Deze kleuterschool werkt samen met de Swallow. In die school zullen Anneleen en Nora lesgeven. De kleuters in deze school waren heel enthousiast ons te zien. Ze bleven zeker een halfuur in groepjes aan onze armen hangen. We kregen ook een rondleiding in de klassen en vertrokken toen terug naar The Swallow. Daar aten we het middagmaal mee met de leerlingen. De tafels staan buiten en er wordt ook buiten gekookt. De maaltijd bestond uit rijst en een speciaal sausje. Annette besloot dat het beter was deze week voornamelijk te oriënteren: ze wil ons de kans geven om te wennen aan Gambia en zijn cultuur, taal en gewoontes. Vanaf volgende week zullen we dan observeren in onze scholen.

Na het middagmaal bezochten we te voet de middelbare Kotu school, waar Sofie, Delphine en Bauwke zullen lesgeven. We bleven er echter niet zo lang. Ook daar dragen de leerlingen een uniform, van de meisjes wordt verwacht dat ze een hoofddoek dragen. Na onze schoolbezoeken besloten we naar het strand te gaan. Ebrima kon ons voeren, aangezien we de weg hier nog niet zo goed kennen. We dronken rustig een drankje en gingen daarna naar de supermarkt.

Terug in het appartement kookten Sofie en Delphine spaghetti voor de groep. We aten samen en sloten de dag af met een kaartspel om elkaar beter te leren kennen.

Ook dinsdag (7 februari) werd het danka danka-prinicipe nog eens toegepast. Na ons ontbijt zouden we rond 11u vertrekken. Rond 10 voor 12u vertrokken we uiteindelijk met Ebrima naar het krokodillenpark in Bakau. Ebrima gidste ons door het kleine museum dat ons informeerde over de typische cultuur en rituelen in Gambia. We zagen we foto's van liptattoo's (meisjes die hun rode lippen donkerder willen), juju's (amuletten om je te beschermen of om geluk te brengen), instrumenten en speciale pakken en maskers voor bepaalde ceremonies.

Buiten het museum zagen we de tamme krokodillen. We liepen ertussen en mochten onder begeleiding een krokodil aanraken. Dit was voor ons allemaal een hele ervaring!

Ebrima bracht ons naar het strand, waar we onze lunch (tappalappa) aten en een smoothie dronken. De smoothies werden op het moment zelf gesneden en waren een heerlijk tussendoortje. We verfristen ons in de zee en gingen daarna verder naar een torentje waar we zicht hadden op het vissersstrand. De bootjes kwamen aan op het strand en vlak naast het water staan diepvriesbakken waarin de vis bewaard wordt. Eenmaal thuis kookten we ons avondmaal en werkten we samen voor school.

groetjes!

Charlotte


Competenties waar ik aan werkte:

- lid van een onderwijsgemeenschap

- taalvaardigheid

- interculturele competenties: culturele flexibiliteit

- interculturele competenties: culturele kennis

- interculturele competenties: culturele veerkracht


3 februari - als een kip zonder kop

Vul een subtitel in

Morgen is het de grote dag voor ons. Dan vertrekken we eindelijk richting Gambia! Ik heb hier zo lang naar verlangd!

Alles is in orde, mails zijn verstuurd, brieven afgeprint, valiezen staan klaar en de eerste malariapil is ingenomen! En toch loop ik als een kip zonder kop door het huis.

Een half jaar bereidden we ons voor op deze stage. We kregen lessen en maakten afspraken met begeleiders en contactpersonen. We kochten muskiettennetten, deet en malariapillen en lieten ons met veel plezier inspuiten om veilig te kunnen vertrekken!

En nu is het bijna zo ver! Over 24 uur zitten we op het vliegtuig dat ons naar een tijdelijk nieuw leven zal brengen! Gambia, here we come!

Tot een volgende blogberichtje!

nerveuze groetjes!

Charlotte

Gambia | Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin